browser icon
You are using an insecure version of your web browser. Please update your browser!
Using an outdated browser makes your computer unsafe. For a safer, faster, more enjoyable user experience, please update your browser today or try a newer browser.

Határtalanul!

Határtalanul! pályázat 2021-2022-es tanév:

 

 

~Szlovákia:

Felvidéki barangolások természettudományos bakancsban, emlékezve nemzetünk nagyjaira

Szlovákiai kirándulás beszámolója

Képes bemutató a felvidéki kirándulásról

 


Határtalanul! pályázat 2018-2019-as tanév:

 

~Erdély:

A Hunyadiak nyomában

A Határtalanul! program keretében iskolánk 45 diákjával, kísérőtanáraikkal és az idegenvezetővel gazdag történelmünk kiemelkedő személyiségei, Hunyadi János és Hunyadi Mátyás életének Erdélyben és Vajdaságban található helyszínein jártunk.

Utunkat összekötöttük vajdasági testvériskolánk, a csantavéri Hunyadi János Általános Iskola diákjainak meglátogatásával.

Ez év május 6-án kora reggel indultunk, s több mint 1600 km megtétele várt ránk az öt nap során.

Az első napot Mátyás szülővárosa, Kolozsvár látnivalóinak szenteltük. Másnap első utunk Gyulafehérvárra vezetett. Itt a várban található Székesegyházban tisztelegtünk a Hunyadiak síremléke előtt. Következő megállónk Vajdahunyad vára volt. Itt meghatottan lépkedtünk az ódon folyosókon, termekben, ahol egykor a gyermek Mátyás nevelkedett. A késő délutánt már Temesváron töltöttük. Az idevezető úton a buszból megcsodálhattuk „magos” Déva várát, ahová a ballada szerint Kőmíves Kelemennét befalazták. Temesváron az idegenvezetőnk körbevezetett bennünket a gyönyörű tereken, s a felújított, patinás épületekben bővelkedő város központjában, mely 2021-ben Európa kulturális fővárosa lesz. Utunk harmadik napján a Déli-Kárpátok felé vettük az irányt. Először a romjaiban is fenséges Herkulesfürdő épületeiben gyönyörködtünk, s a Herkules-szobor monumentális alakjában, majd Orsovára érkeztünk. Itt hajóra szálltunk, és így utaztuk be a Dunán a Kis-, és Nagy Kazán-szorost. Hatalmas élmény volt a magas sziklafalak között összeszűkülő Dunáról élvezni a panorámát. A negyedik napot már a Vajdaságban töltöttük. Megcsodáltuk a felújított Galambóci várat. Ezután Európa legnagyobb síkvidéki vára, Szendrő következett. A várlátogatások sorát Belgrádban zártuk. A szakadó eső ellenére meghatódottan koszorúztuk azt az emlékhelyet, amelyet a nándorfehérvári diadal emlékére állítottak. Ezután a Hadtörténeti Múzeum kiállított anyagában idéztük fel a múlt eseményeit. Estére aztán megérkeztünk Csantavérre, ahol a legnagyobb számú a magyar lakosság. Itt a gyerekek, szülők, tanárok már nagy szeretettel vártak bennünket. Mindannyiunkat falusi vendéglátás keretében családoknál szállásoltak el. Másnap délelőtt a vendéglátóink társaságában töltöttük az időt. A diákok beültek egy-egy tanítási órára, majd színielőadást néztünk, s végül lábtollast játszottunk. Nehéz szívvel, de a viszontlátás reményében váltunk el egymástól. Hazafelé tartva még megcsodáltuk Szabadka gyönyörű szecessziós épületeit és sétáltunk Palicson.

Bár utunk során az időjárás nem kedvezett nekünk, ennek ellenére sok élménnyel és új ismerettel gazdagodva tértünk haza.

Fényképes beszámolónk:

img190
img190
img190
img190
img190
img190
img190
img190
img190

VIDEÓ

Határtalanul! pályázat 2017-2018-as tanév:

 

~Horvátország:

2018. május 27- 31.

 Projekt napló

 


img190

 

 

Határtalanul! Pályázat – Közzétéve: 2016.

Tanulmányi kirándulás Erdélybe – 2016. április 5-9.

 


Határtalanul! Pályázat – Közzétéve: 2014.

Tanulmányi kirándulás Erdélybe – 2015. június 1-5.

Hatartalanul! – logo

A 2014/15-ös tanévben is pályáztunk Határtalanul! kirándulásra, melyre a 7. évfolyam tanulói mehetnek 2015. június 1. – június 5. között.

DSCN7333 DSCN7330 DSCN7340 DSCN7339 DSCN7331 

 


 

Határtalanul! Pályázat – Közzétéve: 2013. június 12.

Tanulmányi kirándulás Kárpátaljára – 2013. május 28-31.

A Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. 483 000 Ft összegű támogatásban részesítette iskolánkat a Határtalanul! Pályázat BGA – 12 – HA – 01 Tanulmányi kirándulások magyarlakta területekre című pályázatán.

A pályázat keretén belül a 7. évfolyam 22 diákja és 3 kísérője kapott lehetőséget a kiutazásra. A kirándulás elsősorban a „Rákóczi örökében” zajlott, de meglátogattunk egyéb, a magyarsághoz kötődő emlékhelyeket is. Ezen helyszíneket bejárva elmélyült tudásra tehettek szert diákjaink, csodás tájakat ismerhettek meg. Célunk a határon túlra szakadt nemzeti kultúrával való megismerkedés, emberi kapcsolatok, barátságok kialakítása, ápolása.

A kirándulás adta lehetőségek élményszerűvé tették a korábban tanultakat, közvetlen tapasztalattal szerezhettek új élményeket, megalapozhatták későbbi ismeretszerzéseiket. Az út során szerzett tapasztalatok s az általuk megoldott feladatok, közös foglalkozások révén tanulóink betekinthettek az ottani világba, mindennapjaikba. Láthatták a mienknél rosszabb életkörülményeket is, mely erősítette bennük az összetartozás érzését.

Az út kapcsán felmerült diákjainkban egy ismételt utazás igénye.

                                                                                                       Frank Lászlóné (osztályfőnök)

Beszámoló a 7. évfolyamosok HATÁRTALANUL – Kárpátalja 2013.05.28.-05.31. kirándulásáról:

A Bethlen Gábor Alapítványkezelő Zrt. Pályázatát megnyerve 4 csodálatos napot töltött el 22 7. évfolyamos diákunk Kárpátalján a Határtalanul program keretében.

Megtekintettük Beregszászt, Tiszaújlakon a Turul emlékművet, „bevettük” a munkácsi várat. Munkács után a Vereckei-hágó volt az újabb állomásunk. Árpádra és a honfoglaló magyarokra emlékeztünk, elhelyeztük az itthon készített koszorúnkat, majd elénekeltük a Himnuszt. Ezután a szolyvai emlékparkban elhelyeztük virágcsokrainkat, pár perc csenddel emlékeztünk a „malenkij robot” magyar áldozataira. Hátborzongató volt olvasni a sok-sok áldozat nevét. Utunkat Ungvárra folytattuk. Megnéztük a Skanzen épületeit, majd átsétáltunk a várba. Nagy hatással volt a gyerekekre Kisszelmenc, „a kettévágott” falu megtekintése.

Szállásunkon, a  nagydobronyi gyermekotthonban közös programokat szerveztünk az ott élő gyerekekkel.

Feltöltődve, fantasztikus élményekkel tértünk haza.

Frank Lászlóné (osztályfőnök)