browser icon
You are using an insecure version of your web browser. Please update your browser!
Using an outdated browser makes your computer unsafe. For a safer, faster, more enjoyable user experience, please update your browser today or try a newer browser.

Comenius

Reduce-Reuse-Recycle, azaz Csökkents-Hasznosíts-Szelektálj
Comenius Iskolai Együttműködés 2013-2015
Partner országaink: Franciaország, Norvégia, Spanyolország, Szlovákia
 
A projektról magyarul:
A projekt célja hogy barátságok, személyes kapcsolatok épüljenek ki  különböző kulturális háttérrelés világképpel rendelkező tanulók között.
Felelősségteljes, aktív, magabiztos, és hatékony és nemzetközi párbeszédekre nyitott tanulók nevelésével egyidejűleg célunk az is, hogy tanulóink jobban megértsék a különböző látásmódokat, szokásokat, képesek legyenek szabad akaratukból döntéseket hozni, elősegítsük az emberek közötti egyenlőséget, beleértve a nemek közöttit is, fejlődjön kreativitásuk és alapvető élettapasztalatokra tehessenek szert.
A projekt a  környezeti változás tárgykörén keresztül tudatosítja, hogy milyen fontosak cselekedeteink a bolygónk védelme érdekében. Tanulóink különböző témakörökön keresztül mélyebben megértik majd, hogy hogyan tudják pozitív irányba befolyásolni környezetünk változásait. Célunk, hogy a természetet, amelyet elődeinktől kaptunk, annyira tisztán adjuk tovább utódainknak, amennyire csak tudjuk. Célunk, hogy megismertessük tanulóinkkal, családjaikkal és a szélesebb közösséggel is, hogy mennyi szemetet termelünk és milyen nagy a szénlábnyomunk; hogy megtanulják felismerni a szelektíven gyűjthető szemetet, és szét is válogassák saját szemetüket, megtanulják, hogy újra is lehet hasznosítani egyes tárgyakat, melyek így új alakot ölthetnek, új célt kaphatnak; hogy megtanítsuk a fiataloknak hogyan váljanak kreatívabbá és tudatos, környezetbarát fogyasztóvá, hogy új hulladék-kezelési eljárásokat tanuljanak, és Európa multikulturális arculatával is találkozzanak. 
A gyümölcsöző interkulturális találkozások alkalmával közösen végrehajtott feladatok jó alapot teremtenek egymás megértésére és a különbségek elfogadására.
 
A projektról angolul:

The project aims at open and respectful exchanges and interactions between young learners with different cultural backgrounds and world view. 

By developing our students to be responsible, active, confident and effective through their exposure to intercultural dialogue opportunities, we also aim to develop deeper understanding of diverse perspectives and practices; to increase the freedom and ability to make choices; to foster equality of any kind, including gender equality, and to enhance creative processes and basic life competence.  
The project will look at the issue of environmental change and will aim to develop an acute awareness of the importance of our actions in protecting our planet.  Students will gain a deeper understanding through a variety of subject areas, about how they can affect the environment positively. We aim to give the nature which we inherit from our ancestors, to the next generations as clean as possible.  Our aim is to teach pupils, their families and wide public the following: to be aware of how much waste is being dumped and how big our carbon footprint is; to recognize things that are recyclable and to separate trashes; to be aware things can be given a new form and purpose and converted into useful objects; to teach young people how to be creative instead of being mere consumers to be more conscious and become eco-friendly; to  learn new policies regarding recycling; to encounter multicultural Europe.
Sharing activities in fruitful intercultural encounters will provide the basis for understanding and respecting diversity. 
 

 


 

A COMENIUS partneri együttműködési program 5 ország (Spanyolország, Franciaország, Norvégia, Szlovákia, Magyarország) egy-egy iskolája vett részt, ahol a fő cél a 3R (Reduce, Reuse, Recycle – azaz, Csökkents, Szelektálj és Hasznosíts újra) jegyében a gyerekek környezettudatosságának növelése volt.

 


Szlovák gyerekek a Telekiben

 

 

 

Telekisek Spanyolországban

 

2014. április 4-11 között az Érdi Teleki Sámuel Általános Iskola nyolc diákja és négy pedagógusa a COMENIUS partneri együttműködési program keretei között Spanyolországba, Madridba utazott. Az egy hetes nemzetközi találkozó során a házigazda spanyol gyerekek mellett norvég és szlovák diákokkal együttműködve különböző környezetvédelmi, azaz a 3R (Reduce, Reuse, Recycle – azaz, Csökkents, Szelektálj és Hasznosíts Újra) jegyében zajló találkozókon, megbeszéléseken vettek részt.

A hét során a résztvevő országok diákjai bemutatták iskoláikat és tapasztalatokat cseréltek, hogy milyen lépéseket tettek eddig a környezetvédelem területén. Közös workshopok (hennafestés, természetes anyagokból dísztárgyak készítése), sportprogramok és kirándulások színesítették az ott tartózkodást.

A gyerekek spanyol családoknál laktak, így alkalmuk nyílt betekintést nyerni és megismerni a vendéglátó család mindennapjait, és kulturális ismereteik mellett nyelvtudásuk, kommunikációs készségük is bővült. Az egy hét során a Telekis diákok megtekinthették Madrid legnagyobb nevezetességeit, így többek között a Királyi Palotát, a Prado Múzeumot, valamint meglátogattuk a Santiago Bernabéu Stadiont is, ami mindenki számára felejthetetlen élmény volt.

A spanyolok úgy gondolják, hogy amíg az esőerdő a világ tüdeje, addig a parkok a város tüdeje, így fontosnak tartották, hogy megismertessenek bennünket Madrid hatalmas és gyönyörű parkjaival, ahol közösen csónakázhatott, röplabdázhatott, vagy akár piknikezhetett a négy ország diák- és tanárcsapata. Egy közös buszos kirándulás alkalmából még Toledoba is eljutott a nemzetközi csapat, ahol a spanyol diákok rövid idegenvezetés kíséretében elmesélték a város történetet, majd kis gyalogtúra kíséretében végigjártuk a város gyönyörű nevezetességeit.

Az utolsó napon egy spanyol madártani egyesület segítségével, távcsövekkel felszerelkezve madárlesre mentünk, ahol érdekes történeteket hallottunk a madarak és emberek viszonyáról, valamint a globális felmelegedés madarakra gyakorolt hatásairól.

A programsorozat zárásaként a spanyol házigazdák minden résztvevő részére kiállítottak egy oklevelet és a búcsúprogram keretében elbúcsúztak egymástól a nemzetközi csapat tagjai, a fogadó családok és a kísérő pedagógusok. A program koordinátora Rábainé Radó Katalin búcsúbeszédében megköszönte a spanyol házigazdák vendégszeretetét, és minden résztvevő nevében köszönetet mondott a szervezett programokért.

A gyerekek a közösségi oldalakon, és a Comenius program keretében továbbra is tarthatják egymással a kapcsolatot, ápolhatják a kezdődő barátságokat. Hamarosan pedig új barátságok is szövődhetnek, hiszen április során francia gyerekek érkeznek iskolánkba a Comenius program keretei között, májusban pedig mi utazunk Norvégiába, hogy ott ismét találkozhasson a nemzetközi csapat.

Rádli Beatrix

 

Francia diákok a Telekiben

 

 

 

 

Telekis diákok Norvégiában

 

Május végén a Tempus Közalapítvány Comenius pályázatának köszönhetően a spanyolországi út után ismét Comenius találkozón vettek részt diákjaink Norvégiában spanyol és szlovák diáktáraikkal.

 Oslóban 3 napot töltöttünk, a kirándulás többi része a festői szépségű Stavangar városban zajlott, ahol tanulóink családoknál lakva, közös programokon vettek részt. Felejthetetlen élmény volt. Barátságok alakultak.

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA 4

 

A Comenius szakkörösök izgatottan várják a 2014-15. tanévben folytatódó programsorozatot, melynek keretében többek között egy franciaországi és egy szlovákiai út vár rájuk.

 

 

 

Egy hét Franciaországban

 

 

 

 

Záró találkozó Szlovákiában